Publicat: 07/08/2023
Smoothi-urile sunt un trend de wellness din ce în ce mai popular și sunt lăudate frecvent ca fiind benefic în lupta cu kilogramele în plus.
Aceste băuturi sunt versatile, potrivite pentru întreaga familie și sunt ușor de modificat după gust și preferințele alimentare. Smoothi-urile sunt ușor de preparat, dar le și poți cumpăra deja preparate de la diferite cafenele sau din supermarketuri.
Ceea ce este important să îți reamintești e că unele smothi-uri cumpărate pot avea zahăr si alți îndulcitori adăugați. Așadar, s-ar putea să te întrebi dacă acestea sunt o alegere bună pentru o dietă de slăbit de vară.
Ce Sunt Smoothie-urile?
Smoothi-urile sunt băuturi revigorante și cremoase, făcute de obicei din piure de fructe sau legume la care sunt adăugate iaurt, nuci, semințe și/sau lapte sau lapte vegetal.
Cel mai de bază smoothie începe cu două ingrediente esențiale - o bază și un lichid, adică piure de fructe sau legume, la care poți adăuga lapte, iaurt sau chiar și suc natural. De acolo, poți adăuga și alte ingrediente după gust sau în funcție de anumite restricții alimentare.
Multe smoothie-uri se fac de asemenea și cu fructe congelate sau cuburi de gheață pentru a le da consistența rece și cremoasă a unui milkshake.
Ce Ingrediente Poți Folosi Pentru Un Smoothie?
Ingredientele populare în smoothie-urile făcute acasă dar și cumpărate din magazin includ:
- Fructe: fructe de pădure, banane, măr, piersici, mango, ananas;
- Legume: varză kale, spanac, rucola, avocado, castraveți, sfeclă roșie, morvoci;
- Nuci și semințe: unt de migdale, unt de arahide, semințe de chia, semințe de cânepă, semințe de in;
- Ierburi și mirodenii: ghimbir, turmeric, scorțișoară, pudră de cacao, vanilie, busuioc;
- Suplimente nutritive: spirulina, polen de albine, pudră de matcha, pudră proteică, suplimente de vitamine și minerale;
- Lichid: apă, suc de fructe, suc de legume, lapte, lapte vegetal, apă de cocos, ceai cu gheață, cafea rece;
- Îndulcitori: sirop de arțar, zahăr, miere, curmale fără sâmburi, sirop de fructe, ștevie, înghețată, ciocolată;
- Altele: brânză de vaci, ovăz, fasole albă fiartă, tofu.
Bineînțeles, nu trebuie să adaugi toate aceste ingrediente pentru a face un smoothie, deoarece rețele pot fi schimbate după propriul gust. Ceea ce este important este să ai cele doua elemente principale: o bază și un lichid.
Tipuri De Smoothie-uri
Majoritatea smoothie-urilor pot fi clasificate în una sau două dintre următoarele categorii - deși multe fac parte din aceleași categorii:
Smoothie-uri cu fructe
După cum sugerează și numele, acest tip de smoothie conține de obicei unul sau mai multe tipuri de fructe amestecate cu suc de fructe, apă, lapte sau înghețată.
Smoothie-uri verzi
Smoothie-urile verzi conțin legume cu frunze verzi și fructe amestecate cu apă, suc sau lapte. Ele tind să aibă mai multe legume decât smoothie-urile obișnuite, și sunt mai puțin dulci decât smothie-urile de fructe.
Smoothie-uri proteice
Smoothie-urile proteice sunt smothie-uri din fructe sau legume, la care se adaugă și cu o sursă majoră de proteine, cum ar fi iaurtul grecesc, brânză de vaci, tofu sau pudră proteică.
Beneficiile Smoothie-urilor Pentru Sănătate
Mulți oameni consumă smoothie-uri dimineața sau ca o gustare de după-amiază. Ele pot fi o modalitate excelentă de a include mai multe alimente sănătoase în dieta ta. Iată care sunt câteva din beneficiile smoothie-urilor pentru sănătatea ta:
Pot ajuta la creșterea aportului de fructe și legume
Smoothie-urile făcute în principal din fructe și legume proaspete sau congelate pot crește consumul acestora, care oferă o gamă variată de vitamine esențiale, minerale, fibre și antioxidanți.
Împreună, acești nutrienți pot reduce inflamația, îmbunătăți digestia și pot reduce riscul de afecțiuni cronice precum bolile de inimă, osteoporoza și obezitatea.
Sunt o sursă bună de antioxidanți
Multe rețete populare de smoothie sunt pline de antioxidanți naturali, cum ar fi vitamina A, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Antioxidanții din fructele și legumele folosite în smoothie-uri pot inhiba formarea radicalilor liberi și de asemenea, pot reduce efectele lor în organism.
Ajută digestia
Pentru că sunt făcute cu produse naturale, smoothie-urile conțin o grămadă de fibre - unul dintre cei mai importanți jucători în sănătatea digestivă. Smoothi-urile au avantajul suplimentar de a ajunge în stomac în stare lichidă - asta înseamnă că organismul nu va trebui să-l descompună și va fi nevoie de mai puțin efort pentru a digera.
Pot crește consumul de fibre
Fibrele sunt un nutrient important care ajută digestia prin prevenirea constipației și favorizând creșterea bacteriilor benefice în tractul digestiv. Aportul de fibre este, de asemenea, legat de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Cu ingredientele potrivite, smoothie-urile pot fi o modalitate excelentă de a crește aportul de fibre. Unele dintre cele mai bogate în fibre alimente sunt, de asemenea, ingrediente comune pentru smoothie, inclusiv fructele, legumele, cerealele integrale (cum ar fi ovăzul), nucile, semințele și leguminoasele (cum ar fi fasolea albă).
5 Rețete De Smoothie-uri Pentru O Dietă De Slăbit De Vară
Smoothie verde cu spirulină
Ingrediente:
- 1 banană;
- 1 mango’
- 250g de spanac;
- 1 lingură pudră de spirulina;
- 100ml suc natural de portocale;
- o jumătate de avocado;
- opțional 1 lingură de pudră proteică de vanilie.
Amestecă toate ingredientele într-un blender tip de 30 de secunde sau până când smoothie-ul are o consistență cremoasă.
Smoothie proteic cu căpșuni
Ingrediente:
- 300ml lapte sau lapte vegetal;
- 150g iaurt grecesc;
- 1 lingură de pudră proteică de vanilie;
- miere de albine după gust;
- 250g de căpșuni proaspete sau congelate;
- 3-6 cuburi de gheață.
Amestecă toate ingredientele într-un blender tip de 30 de secunde sau până când smoothie-ul are o consistență cremoasă.
Smoothie cu cafea
Ingrediente:
- 300ml lapte sau lapte vegetal;
- 150g iaurt grecesc;
- 1 banană;
- 2 linguri pudră de cafea instant;
- 1 linguriță pudră de cacao neîndulcită;
- 3-6 cuburi de gheață.
Amestecă toate ingredientele într-un blender tip de 30 de secunde sau până când smoothie-ul are o consistență cremoasă.
Smoothie cu măr și scorțișoară
Ingrediente:
- 300g de mere decojite și tăiate cuburi;
- 250ml de lapte sau lapte vegetal;
- 50g de iaurt grecesc;
- 1 lingurița scorțișoară;
- esență de vanilie după gust;
- 3-6 cuburi de gheață.
Amestecă toate ingredientele într-un blender tip de 30 de secunde sau până când smoothie-ul are o consistență cremoasă.
Smoothie cu afine, mentă și semințe de in
Ingrediente:
- 1 lingură semințe de in;
- 500ml lapte sau lapte vegetal;
- 100g afine proaspete sau congelate;
- miere de albine după gust;
- 2 frunze de mentă proaspete.
Amestecă toate ingredientele într-un blender tip de 30 de secunde sau până când smoothie-ul are o consistență cremoasă.
Conspect
Smoothie-urile sunt gustări populare și se potrivesc aproape oricărui gust sau preferință alimentară. Cu toate acestea, beneficiile lor pentru sănătate sunt în mare parte determinate de ingredientele din care sunt făcute.
Cele mai bune smoothie-uri sunt făcute cu alimente naturale, cum ar fi fructe, legume, iaurt și grăsimi sănătoase. Cele cu zahăr sau alți îndulcitori adăugați nu sunt la fel de dense în nutrienți și pot contribui la efecte negative asupra sănătății în timp.