Publicat: 25/02/2023
Colesterolul este o substanță grasă care se găsește natural în sânge și este produsă de către ficat.
Colesterolul mărit apare atunci când ai prea mult din această substanță în sânge. Prea mult colesterol poate bloca vasele de sânge. În cele din urmă, prea mult colesterol poate cauza probleme cu inima sau accident vascular cerebral.
Una dintre cele mai simple metode prin care poți reduce colesterolul este să mănânci mai sănătos. Dieta pentru colesterol ridicat promovează consumul de alimente fără grăsimi și de asemenea un stil de viață mai activ.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un tip de grăsime care este produs de către ficat. Acesta este esențial pentru formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.
Atunci când colesterolul este prea mare se pot dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge. Aceste depozite cresc, ceea ce face circulația sângelui dificilă. Unul dintre riscurile colesterolului ridicat este că depozitele de grăsime se pot sparge brusc și pot cauza un atac de cord sau un accident vascular cerebral
Colesterolul mărit poate fi moștenit, însă de cele mai multe ori acesta apare ca rezultat al unui stil de viață nesănătos. O dietă pentru colesterol mărit este un mod foarte ușor de a reduce colesterolul.
Simptome ale colesterolului mărit
În cele mai multe cazuri, colesterolul mărit este o problemă medicală “tăcută”. De obicei, simptomele nu sunt prezente, iar mulți oameni nu știu că au această problemă până nu apar complicații.
Factori de risc
Unii oameni au un risc mai mare de a avea colesterol mai mare. Următorii factori pot crește șansele de a dezvolta colesterolul ridicat:
- sunt supraponderali sau obezi;
- nu sunt activi fizic;
- fumează;
- consumă multe grăsimi saturate și trans;
- au diabet, boli de rinichi sau hipotiroidism;
- au istoric familial de colesterol mărit.
Complicații
Colesterolul ridicat poate forma depozite de grăsime în vasele de sânge care îngreunează circulația sângelui. Cu timpul aceste depozite pot crește până când sângele nu mai poate trece prin vasul de sânge. În cele din urmă pot apărea următoarele complicații:
- accident vascular cerebral;
- infarct;
- durere în piet;
- tensiune arterială crescută;
- boală vasculară periferică;
- boală cronică de rinichi.
Tipuri de colesterol
Colesterolul nu se dizolvă în apă, asta însemnând că nu poate călători singur prin sânge. Pentru a ajuta la transportul colesterolului, ficatul produce lipoproteine.
Lipoproteinele sunt particule formate din grăsimi și proteine. Acestea ajută la transportul colesterolului și trigliceridelor produse de ficat, prin sânge. Cele două tipuri majore de lipoproteine sunt lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteinele cu densitate crescută (HDL).
Colesterol LDL
Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate scăzută mai este numit și „colesterol rău”. Acesta transportă colesterolul către artere.
Dacă în sânge se află prea mult colesterol LDL, este posibil să fii diagnosticat cu colesterol ridicat.
Colesterol HDL
Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate crescută mai este numit și „colesterol bun”. Acesta ajută la transportul colesterolului LDL înapoi în ficat pentru a fi eliminat din organism.
Trigliceride
Trigliceridele sunt un alt tip de lipide. Acestea diferă de colesterol prin faptul că organismul folosește trigliceridele ca sursă de energie.
Atunci când consumi mai multe calorii decât corpul are nevoie, ele se transformă în trigliceride și sunt stocate în celule adipoase. Dacă continui să mănânci mai multe calorii decât arzi, nivelul trigliceridelor poate deveni prea mare.
Un nivel mare de trigliceride poate cauza aceleași complicații ca și colesterolul mărit.
Dieta pentru colesterol mărit
Atunci când urmezi o dietă pentru colesterol mărit este important să consumi mai puțină carne și mai multe produse vegetale precum legume, fructe și cereale integrale.
Alimente care pot scădea colesterolul
Unele dintre cele mai bune alimente care au un efect pozitiv asupra colesterolului ridicat sunt:
- cerealele integrale;
- leguminoasele;
- fructele în coajă lemnoasă;
- peștele gras;
- soia;
- ceaiul verde;
- usturoi, turmeric, ghimbir;
- fructele;
- legumele.
1. Cereale integrale
Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale oferă un “pachet complet” de beneficii pentru sănătate. Cerealele integrale nu trec prin procesul de rafinare, ceea ce înseamnă că își păstrează o mare parte din nutrienți.
Cerealele integrale includ toate părțile miezului de cereale: tărâțe, germeni și endosperm. Fibrele alimentare găsite în cerealele integrale ajută la scăderea colesterolului precum și la transportarea deșeurilor prin tractul digestiv.
2. Leguminoase
Leguminoasele precum fasolea, năutul și lintea sunt bogate în fibre solubile și au un conținut scăzut de grăsimi saturate.
De asemenea, este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul să le digere, ceea ce înseamnă că te vei simți sătul pentru mai mult timp. Acest lucru scade șansele să mănânci mai multe calorii decât arzi.
3. Fructe în coajă lemnoasă
Fructele în coajă lemnoasă precum nucile, midgalele sau alunele au o mulțime de nutrienți care au efecte puternice împotriva colesterolului LDL.
Acestea conțin cantități mari de grăsimi nesaturate care cresc lipoproteinele cu densitate crescută și le scad pe cele cu densitatea scăzută.
4. Pește gras
Peștele gras are niveluri ridicate de acizi grași omega-3, care pot reduce trigliceridele precum și hipertensiunea și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.
Consumul de pește poate scădea colesterolul LDL în două feluri: prin înlocuirea cărnii cu multe grăsimi saturate și prin furnizarea acizilor grași omega-3. Peștii grași cu cele mai ridicate niveluri de acizi grași omega-3 sunt:
- macrou;
- hering;
- ton;
- somon;
- păstrăv.
Alimente care trebuie evitate când ai colesterolul mărit
Pentru a scădea nivelul colesterolului este important să consumi mai rar alimente de origine animală și alimente procesate deoarece acestea conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate.
Următoarele alimente pot crește colesterolul și este bine să le consumi mai rar sau să le înlocuiești cu produse mai sănătoase:
- carnea roșie;
- unt;
- carne procesată;
- brânză;
- mâncare prăjită;
- dulciuri;
- chipsuri;
- produse de tip fast-food.
Conspect
Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inimă. Un mod simplu de a scădea colesterolul LDL este de a mânca alimente sănătoase și de a avea un stil de viață activ.
Deși colesterolul poate fi moștenit, de cele mai multe ori acesta apare ca rezultat al unei diete nesănătoase. Printre alimentele principale care trebuie incluse într-o dietă pentru colesterol mărit se numără cerealele integrale, leguminoasele, fructele în coajă lemnoasă și peștele gras.
Fibrele alimentare și acizii grași omega-3 care se găsesc în aceste alimente au efecte puternice împotriva colesterolului și te poți bucura și de multe alte beneficii pentru sănătate.