Publicat: 25/07/2022

Postul intermitent este una dintre cele mai ușoare și mai populare metode de a scăpa de kilogramele în plus și de a avea un stil de viață mai sănătos. Acesta nu este o dietă în sensul convențional, ci mai degrabă este un tipar de alimentație. Câte kilograme se slăbește cu postul intermitent depinde de la persoană la persoană, însă această metodă de a slăbi este una dintre cele mai eficiente și cele mai sigure pentru organismul tău.


Orice perioadă de timp voluntară în care nu mănânci, poate fi considerată drept post intermitent. De aceea această metodă de a slăbi este diferită de dietele tradiționale. Nu îți specifică ce să mănânci, ci doar când să mănânci. 

 

 

 


 

 

 

Principalele tipuri de post intermitent

 

tipuri de post intermitent

 

Există mai multe moduri de a aborda postul intermitent, dar toate se bazează pe alegerea unei perioade regulate de timp în care să nu mănânci. Deoarece există mai multe tipuri de post intermitent este bine să experimentezi cu ele pentru a îl găsi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine.

Principale tipuri de post intermitent pentru slăbit sunt:

 

 

Postul de tip 20:4, 16:8, 14:10, 12:12

Primul număr reprezintă numărul de ore în care postești, iar al doilea număr reprezintă numărul de ore în timpul cărora poți mânca.

 

De exemplu, dacă decizi să folosești metoda 16:8, timp de 16 ore vei posti, iar în celelalte opt ore poți vei mânca. Dacă fereastra de timp în care alegi să mănânci este mai mică, s-ar putea să sari peste micul dejun sau peste cină. Desigur acest lucru este influențat și de perioada din zi în care postești.

 

 

Postul de tip 5:2

Acest tip de post intermitent, îți cere să mănânci normal cinci zile pe săptămână, dar în două zile neconsecutive trebuie să consumi în jur de 500-600 calorii pe zi. 

 

 

O masă pe zi

După cum îi spune și numele, în acest tip de post trebuie să mănânci doar o masă pe zi, de unde să îți iei caloriile și nutrienții necesari pentru restul zilei.

 

 

Post în zile alternative

Există mai multe variante ale acestui tip de post intermitent, care în sine implică post din două în două zile, sau o zi postești și una mănânci normal. Unii oameni aleg ca în zilele în care postesc să evite alimentele solide, în timp de alții aleg să consume în jur de 500 calorii și să mănânce normal în zilele în care nu postesc.

 

Postul în zile alternative este o formă extremă de post intermitent și poate să nu fie potrivit pentru începători sau pentru cei cu anumite afecțiuni medicale. 

 

 

 


 

 

 

Beneficiile postului intermitent

 

beneficiile postului intermitent

 

Pe lângă faptul că este o metodă destul de ușoară de a scăpa de kilogramele în plus, postul intermitent mai are și alte beneficii, precum:

  • îmbunătățește funcțiile hormonilor, celulelor și a genelor;
  • ajută la pierderea grăsimii viscerale;
  • poate reduce rezistența la insulină, scăzând riscul de diabet de tip 2;
  • poate reduce inflamația;
  • poate fi benefic pentru sănătatea inimii;
  • îmbunătățește procesele de reparare celulară;
  • poate ajuta la prevenirea cancerului;
  • are beneficii pentru creier;
  • îți poate prelungi durata de viață.

 

 

 


 

 

 

Ce poți să mănânci în timpul postului intermitent?

 

mancare post intermitent

 

Dacă ții post intermitent asta nu înseamnă că poți să mănânci orice și în orice cantitate vrei, atât timp cât faci asta în intervalul ales pentru a nu posti. Trebuie să ții cont în continuare de regulile de alimentație de bază, asta însemnând că trebuie să eviți excesul de sare, zahăr și grăsimi.
Bineînțeles, te poți bucura de toate alimentele care îți plac, însă dacă au sare, zahăr sau grăsimi în exces, acestea trebuie consumate cu moderație. 

 

Deoarece mănânci doar pentru o perioadă scurtă din zi este important să alegi alimente care să îți ofere o sațietate cât mai mare. Printre aceste alimente se numără cele care conțin:

  • carbohidrații sănătoși precum cei gășiți în legume, fructe, fasole, mazăre și linte, cartofi și cereale integrale;
  • proteine găsite în carne și fasole, mazăre și linte, nuci și cereale integrale;
  • grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate care se găsesc în uleiul de măsline extra virgin, nuci, semințe și avocado.

 

De asemenea în perioada în care postești poți consuma alimente, în special băuturi care nu conțin calorii precum:

  • apă plată și carbogazoasă și apă cu arome (va trebui să verifici eticheta să fii sigur că nu are calorii);
  • cafea și ceai, bineînțeles fără lapte;
  • sucuri dietetice în moderație;
  • gumă cu zero zahăr;
  • alte băuturi cu zero calorii.

 

 

 


 

 

 

Câte kilograme se slăbește cu postul intermitent

 

cate kilograme se slabeste cu postul intermitent

 

Motivul principal pentru care postul intermitent te poate ajuta să pierzi în greutate este că te face să mănânci mai puține calorii. Deoarece fereastra de timp în care poți mânca într-o zi este mult mai mică decât ar fi în mod normal, nu vei putea mânca aceeași cantitate de mâncare pe care o mâncai înainte.

 

Câte kilograme se slăbește cu postul intermitent depinde de organismul fiecărei persoane, însă dacă eviți alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi și dacă combini postul cu activitatea fizică, vei putea slăbi în jur de 0.75 kg pe săptămână. 1

 

Pe lângă faptul că postul intermitent te poate ajuta să slăbești și să ai un trup de invidiat, acesta oferă corpului tău multe alte beneficii. Aceste ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, poate reduce riscul de a avea diabet de tip 2 și te poate ajuta să îți menții masa musculară atunci când ții alte diete.   

 

 

 


 

 

 

De ce trebuie să ții cont când folosești postul intermitent?

 

detalii despre postul intermitent

 

Postul intermitent este una dintre cele mai sigure și mai eficiente metode a pierde în greutate, însă la fel ca și orice altă schimbare în stilul de viață și în alimentație, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le consideri înainte de a începe. 

 

 

Discută cu doctorul tău

Dacă ești ezitant, dacă iei anumite medicamente său dacă suferi de anumite afecțiuni, primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a începe postul intermitent este să discuți cu doctorul tău de familie.

 

Acesta îți poate explica în detaliu în ce constă postul intermitent și împreună puteți stabili cea mai potrivită abordare pentru ca postul să aibă efectele pe care le dorești.

 

Multă lume poate practica postul intermitent în siguranță și cu succes, însă anumitor categorii de persoane le este recomandat să evite postul sau să o facă sub monitorizarea unui medic specialist:

  • femei care sunt însărcinate;
  • femei care alăptează;
  • copii sub 16 ani;
  • persoanele care sunt subponderale sau subnutrite;
  • persoanele care au suferit sau care suferă de tulburări de alimentație;
  • persoanele care iau medicamente care scad nivelul zahărului din sânge.

 

 

Pregătește-te pentru efectele adverse

Dacă este pentru prima dată când ții post intermitent trebuie să știi că e posibil să te confrunți cu diverse efecte adverse. Aceste efecte nu reprezintă un pericol la adresa sănătății, însă s-ar putea să facă postul mai dificil de continuat, cel puțin la început.

 

În primele zile după ce ai început postul intermitent este posibil să apară simptome precum dureri de cap, amețeală, iritabilitate, oboseală și energie scăzută. Aceste efecte adverse apar deoarece corpul tău nu este încă obișnuit cu nouă rutină, însă ele vor dispărea încet, odată ce organismul tău se pliază conform postului.

 

 

Mănâncă sănătos

Postul intermitent nu va avea nici un efect asupra greutății tale, dacă nu vei schimba și alimentele pe care le mănânci. Dacă obișnuiești să mănânci alimente supraprocesate, fast-food sau dulciuri, va trebui să le limitezi consumul.

 

Deoarece aceste tipuri de alimente nu îți oferă sațietatea necesară, este bine să le limitezi consumul sau să le elimini de tot din alimentația ta. În locul acestora este bine ca dieta ta să fie alcătuită din proteine slabe, fructe și legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. 

 

De asemenea trebuie să bei cel puțin doi litri de apă pentru a fi hidratat și pentru a preveni durerile de cap și celelalte simptome adverse.

 

 

S-ar putea să dureze mai mult decât crezi

Ca și în orice altă dietă este bine să îți gestionezi așteptările. Fiecare organism este diferit, iar dacă cineva a pierdut cinci kilograme într-o lună de ținut post intermitent, asta nu înseamnă că așa se va întâmpla și în cazul tău. În unele cazuri, au trecut luni până când rezultatele au început să apară, însă asta nu înseamnă că trebuie să renunți.

 

Trece în revistă tot ceea ce crezi că faci și că nu faci bine în ceea ce privește postul intermitent, iar apoi discută cu un nutriționist pentru a vedea ce este de făcut pentru a face postul să fie o unealtă indispensabilă pentru a slăbi.

 

 

 


 

 

 

Sfaturi pentru a avea succes cu postul intermitent

 

Postul intermitent este una dintre cele mai ușoare metode a da jos kilogramele în plus, însă câteodată poate fi o provocare să începi sau chiar să continui programul de post.

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să nu te dai bătut, să rămâi focusat și să maximizezi rezultatele postului intermitent:

  • nu te limita doar la fructe, legume și cereale integrale. Mănâncă alimente din fiecare categorie, însă dacă acestea sunt bogate în sare, zahăr sau grăsimi, limitează consumul lor;
  • bea băuturi neîndulcite, precum cafea sau ceai;
  • utilizează făină integrală și cumpără produse de panificație făcute cu făină din cereale integrale;
  • gătește mai mult acasă pentru a controla alimentele pe care le consumi;
  • hidratează-te, mai ales în perioada de post;