Publicat: 20/09/2022

În zilele noastre, multă lume se confruntă cu un program de lucru încărcat din cauza căruia devine greu să mențină un stil de viață sănătos. De la sarcinile pe care le ai la job și până la lucrurile care trebuie făcute și acasă, a avea un stil de viață sănătos este probabil ultimul lucru pe lista ta.

 

Este bine știut de ce are nevoie corpul uman pentru a fi sănătos: o dietă echilibrată, exerciții fizice și un somn odihnitor. Totuși viața agitată te poate face să simți că nu poți încorpora și aceste lucruri în stilul tău de viață.

 

Un stil de viață sănătos nu este însă un joc de tipul “totul sau nimic”. Nu este nevoie decât de câteva mici schimbări care te vor ajuta să ai un stil de viață sănătos chiar dacă ai un program încărcat.

 

 

 


 

 

 

Alimentația

 

alimentatie-pentru-un-stil-de-viata-sanatos

 

1. Planifică-ți mesele

 

Cea mai grea parte când vine vorba de a menține un stil de viață sănătos cu un program încărcat este să ai o alimentație sănătoasă. Când nu ai timp este ușor să alegi mâncăruri de tip fast-food, snacks-uri sau dulciuri pentru a-ți potoli foamea în timpul zilei.

 

O modalitate simplă de a schimba acest lucru este să îți planifici mesele. Acest lucru te poate ajuta să te asiguri că mănânci alimente mai sănătoase și că ai întotdeauna mâncare la îndemână atunci când nu poți include în programul tău și gătitul.

 

 

2. Înlocuiește gustările nesănătoase

 

O schimbare pe care o poți face pentru a avea un stil de viață sănătos este să înlocuiești gustările nesănătoase precum chipsurile, biscuiții sau prajiturile cu legume sau fructe.

 

Este adevărat că poate este mai ușor să apelezi la acestea când ți se face foame între mese, însă există multe opțiuni mai sănătoase care îți vor potoli foamea pentru mai mult timp și care îți vor da un boost de energie.

 

În loc să iei niște biscuiți de pe raftul magazinului, poți foarte ușor să iei o banană sau un măr. Va fi și mai ieftin și mai sănătos.

 

 

3. Hidratează-te

 

Ceea ce nu multă lume pare să știe este că deshidratarea poate avea mai multe efecte secundare negative, nu doar senzația de sete. Aceste simptome precum durerile de cap, amețeală și iritabilitate te pot face să nu mai fii concentrat asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit.

 

De asemenea, uneori organismul poate confunda aceste simptome cu senzația de foame. Atunci când îți este sete, corpul tău te poate face să simți că îți este foame, ceea ce te poate face să mănânci calorii de care corpul nu avea nevoie. Aceste calorii fiind mai târziu stocate sub formă de grăsime.

 

 

 


 

 

 

Exercițiile fizice

 

exercitii-fizice-pentru-un-stil-de-viata-sanatos

 

1. Schimbă rutina de exerciții

 

Dacă faci același antrenament în fiecare zi sunt șanse ca acesta să devină plictisitor și să nu mai ai aceeași motivație de a-l face.

 

Poți începe prin a schimba un exercițiu la fiecare antrenament sau îți poți plănui rutina de exerciții în așa fel încât să lucrezi o zonă diferită a corpului în fiecare zi.

 

Schimbarea rutinei te poate ajuta să maximizezi rezultatele exercițiilor și te poate face entuziasmat de a încerca ceva nou.

 

 

2. Împarte antrenamentul în bucăți mai mici

 

Cele 30 de minute recomandate de exerciții fizice pot fi un obiectiv de neatins pentru multe dintre persoanele care au un program încărcat.

 

Însă dacă împarți aceste 30 de minute în antrenamente de câte 10 minute vei avea parte de aceleași beneficii și nu va trebui să sacrifici mult timp din rutina ta zilnică.

 

Poți împărți cele 3 antrenamente de-a lungul zilei. De exemplu, poți face câteva exerciții înainte de dușul de dimineață, poți face o mică plimbare în pauza de la prânz și poți face câteva genuflexiuni cât timp pregătești cina. Important este să ai adunate cele 30 de minute, indiferent de modul în care o faci.

 

 

 


 

 

 

Somnul

 

somn-pentru-un-stil-de-viata-sanatos

 

1. Respectă programul de somn

 

Timpul recomandat de somn pentru o persoană adultă este de cel puțin șapte ore. Totuși aceste șapte ore pot fi greu de obținut când ai un program încărcat. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că un somn odihnitor nu este important.

 

Este bine să îți creezi un program de somn de cel puțin șapte ore și să îl respecți în fiecare zi, inclusiv în weekend.

 

Dacă totuși nu reușești să adormi în aproximativ 30 de minute, încearcă să faci ceva relaxant precum să citești o carte sau să asculți muzică liniștitoare și culcă-te când te simți obosit.

 

 

2.  Creează un mediu odihnitor

 

Camera în care dormi trebuie să fie întunecată și liniștită. Poți folosi draperii de tip blackout, care îți vor întuneca camera, dopuri de urechi, un ventilator în cazul în care îți este cald sau orice alt instrument pentru a crea un mediu odihnitor potrivit nevoilor tale.

 

De asemenea timpul petrecut cu dispozitivele electronice înainte de culcare trebuie limitat. În loc poți face activități care te vor ajuta să devii mai calm și mai obosit, cum ar fi o baie caldă, un ceai cald sau cititul unei cărți.

 

 

 


 

 

 

Conspect

 

Una dintre problemele lumii moderne este că programul nostru încărcat nu ne mai oferă timp de a face schimbări cu privire la stilul de viață. Este nevoie de noi peste tot, fie la job, fie acasă, fie în relațiile sociale, iar a avea un stil de viață sănătos poate fi unul dintre ultimele lucruri la care ne gândim.

 

Însă nu trebuie să îți schimbi toată rutina zilnică pentru a avea un stil de viață sănătos chiar dacă ai un program încărcat. Chiar și micile schimbări pe care le faci pot avea un efect pozitiv pe termen lung.

 

Este important să menții o alimentație sănătoasă, să nu uiți să faci cel puțin 30 de minute de exerciții fizice și să ai un somn odihnitor pentru a echilibra un program încărcat cu un stil de viață sănătos.