Publicat: 05/09/2022
Hipertensiunea arterială, sau HTA, este o boală a inimii și apare atunci când de-a lungul anilor forța sângelui arterial devine prea mare.
Această boală rareori prezintă simptome vizibile, însă netratată aceasta poate duce la apariția unor probleme cardiovasculare mai grave precum atacurile de cord, boala arterială periferică, insuficiența cardiacă sau chiar accidente vasculare cerebrale.
Detectarea din timp a hipertensiunii arteriale este importantă. Măsurarea regulată a tensiunii arterială te poate ajuta să observi orice modificare ar putea apărea. Dacă tensiunea arterială începe să își modifice valorile normale și este detectată hipertensiunea este important să se înceapă o opțiune de tratament discutată în prealabil cu medicul specialist.
De asemenea, hipertensiunea arterială poate fi adesea prevenită sau chiar redusă prin simple obiceiuri pe care le poți face. Poți urma o dietă pentru hipertensiunea arterială în care este promovată o alimentație sănătoasă, fără exces de sare și grăsimi care reprezintă unele dintre cauzele principale pentru blocarea arterelor.
Totodată, pentru a scădea riscul de apariție a hipertensiunii poți apela la exercițiile fizice regulate pentru a menține o greutate sănătoasă și de asemenea este important să consumi alcool cu moderație și să nu fumezi.
Hipertensiunea arterială
Arterele sunt vase de sânge care transportă sângele de la inimă. Uneori aceste vase se sânge se pot infunda cu grăsime și se creează mai multă rezistență pentru sânge.
Astfel cu cât arterele devin mai înguste datorită grăsimii ce se depune pe pereții vasului de sânge, cu atât va exista mai multă rezistență, sângele va trece mai greu, inima va trebui să pompeze mai tare și tensiunea arterială va crește.
Tensiunea arterială este înregistrată folosind două numere: tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică.
Tensiunea sistolică, adică numărul mai mare, este forță cu care inima pompează sângele în corp. Tensiunea diastolică, adică numărul mai mic, reprezintă presiunea sângelui în artere între bătăile inimii.
O valoare sănătoasă a tensiunii arteriale este egală sau mai mică de 120/80 mmHg (milimetri de mercur).
Tensiunea arterială |
Tensiunea sistolică |
și/sau |
Tensiunea diastolică |
Normală |
< 120 |
și |
< 80 |
Ușor crescută |
120 - 129 |
și |
< 80 |
HTA stadiul 1 |
130 - 139 |
sau |
80 - 89 |
HTA stadiul 2 |
> 140 |
sau |
> 90 |
HTA stadiul 3 |
> 180 |
sau |
> 120 |
Cauze
Există două tipuri de hipertensiune arterială, fiecare cu propriile cauze de apariție.
Hipertensiunea esențială sau HTAE
Hipertensiunea esențială, numită și hipertensiune primară este tipul de hipertensiune care se dezvoltă în timp și este principalul tip de hipertensiune întâlnit la majoritatea oamenilor.
De obicei o combinație din următorii factori de risc pot duce la apariția hipertensiunii esențiale:
- vârsta: persoanele peste 65 de ani au un risc mai mare de a dezvolta HTA;
- greutatea: persoanele obeze pot dezvolta diferite afecțiuni cardiace, inclusiv HTA;
- consumul de alcool: femeile care consumă mai mult de un pahar pe zi și bărbații care consumă mai mult de două pahare pe zi sunt mai expuși riscului hipertensiunii arteriale;
- stilul de viață sedentar: un stil de viață sedentar și lipsa exercițiilor fizice regulate pot fi legate de hipertensiunea arterială;
- genele: unii oameni sunt predispuși încă de la naștere la HTA, datorită unor mutații sau anomalii genetice moștenite de la părinți;
- consumul mare de sare: consumul a mai mult de 1.5g sare / zi a fost asociat în unele studii cu hipertensiunea arterială.
HIpertensiunea secundară
Hipertensiunea secundară apare de obicei ca simptom a unei alte boli și poate fi mult mai severă decât hipertensiunea esențială.
Printre afecțiunile care pot provoca hipertensiunea secundară se numără:
- boli ale rinichilor;
- apnee obstructivă în somn;
- probleme cu tiroida;
- probleme ale glandelor suprarenale;
- anumite tumori endocrine;
- defecte cardiace congenitale;
- consumul de droguri și alcool.
Simptome
Hipertensiunea arterială este de obicei o afecțiune tăcută, astfel încât mulți dintre cei care o au nu știu că suferă de această condiție. Pot trece ani până când hipertensiunea devine atât de severă în așa fel încât să apară unele simptome.
Chiar și atunci când apar simptomele pot fi atribuite unor alte probleme de sănătare. Unele persoane cu hipertensiune arterială pot avea dureri de cap, dificultăți de respirație, amețeală sau sângerări nazale, însă de obicei aceste simptome sunt trecute cu vederea.
Din păcate aceste simptome apar de obicei atunci când hipertensiunea a atins un stadiu sever și care poate pune viața în pericol.
Cel mai bun și sigur mod a ști cu siguranță dacă suferi de hipertensiune arterială este să-ți măsori regulat tensiunea, fie la doctor, fie acasă dacă știi cum să o faci. De asemenea este bine să știi dacă ai antecedente familiale de boli de inimă sau dacă prezinți alți factori de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
Ce să mănânci dacă ai hipertensiune arterială
Dieta pentru hipertensiunea arterială nu este una foarte restrictivă, adică poți să consumi majoritatea alimentelor de pe piață. Alimentele de care trebuie să te ferești sunt cele bogate în grăsimi și sare precum: chipsurile și biscuiții sărați, carnea și mezelurile procesate, mâncărurile de tip fast-food și alcoolul.
Pentru a ameliora și a scădea riscul de apariție a HTA este important să faci mici schimbări în stilul tău de viață, printre care și în dietă. Însă ce trebuie să mănânci dacă ai tensiunea mare?
Este indicat ca cei care suferă de hipertensiune arterială sau cei care vor să prevină apariția acesteia să consume carne slabă precum pește și carne de pui fără piele, multe fructe și legume, leguminoase precum fasolea și lintea și cereale integrale precum orezul, ovăzul și grâul.
1. Somon și alți pești bogați în acizi grași omega-3
Peștii bogați în acizi grași omega-3 precum somonul, macroul, sardinele și heringul sunt unele dintre cele mai lăudate alimente când vine vorba de un regim alimentar pentru hipertensiunea arterială.
Acizii grași omega-3 sunt un tip de grăsimi de care corpul nostru are nevoie pentru a construi și a menținele celulele sănătoase. De asemenea, aceștia ajută la producerea de hormoni care reglează coagularea sângelui și contracția și relaxarea pereților arterelor care poate duce la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
2. Piept de pui fără piele
Consumul de piept de pui fără piele poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. O proteină care se găsește în pieptul de pui este descompusă în stomac în proteine mai mici numite peptide.
Aceste peptide pot duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și acționează similar cu medicamentele pentru tensiunea arterială. Efectul de scădere a tensiunii poate ține cel puțin patru ore de la consumul pieptului de pui.
Ca și în cazul peștelui este important de menționat că pieptul de pui nu trebuie condimentat cu sare și gătit în grăsime, lucruri care pot elimina beneficiile pe care aceste alimentele le pot oferi celor care suferă de hipertensiune arterială.
3. Legume cu frunze verzi
Nivelul de potasiu și alte vitamine și minerale din legumele cu frunze verzi precum spanacul, varza kale, țelina și varza albă poate ajuta rinichii să elimine sodiului din organism prin urină și relaxează pereții vaselor de sânge.
Spanacul, pe lângă potasiu, este de asemenea o sursă bună de luteină. Luteina este un antioxidant esențial în prevenirea îngroșării pereților arterelor, ceea ce ajută la reducerea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială.
4. Sfeclă roșie
Una dintre cele mai bune metode de a folosi sfecla roșie pentru a trata hipertensiunea arterială este sub forma de suc.
Sucul de sfeclă roșie reduce hipertensiunea arterială datorită cantității mare de nitrați pe care această legumă le are. Sfecla roșie conține niveluri ridicate de nitrat, pe care organismul îl transformă în nitriți, iar mai apoi acești nitriți se transformă în oxid nitric.
Oxidul nitric este important pentru corpul uman deoarece acesta relaxează și dilată vasele de sânge, ceea ce facilitează trecerea sângelui prin organism și ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.
Consumul sucului de sfeclă roșie poate reduce nivelul tensiunii arteriale după doar o oră de la consum. După câteva ore, tensiunea arteriale va atinge niveluri normale și efectul va continua până la 24 de ore.
5. Morcovi
Morcovii sunt bogați în potasiu, beta-caroten și compuși fenolici care sunt eficienți în reducerea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge și reducerea inflamației. Morcovii ajută de asemenea la menținea unui nivel normal al tensiunii arteriale prin reglarea funcțiilor inimii și a rinichilor.
Deși morcovii pot fii consumați atât gătiți cât și cruzi, este mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale ca aceștia să fie consumați cruzi.
6. Broccoli
Broccoli este o legumă care face parte din familia cruciferelor, împreună cu conopida, și este o sursă excelentă de fibre, potasiu, calciu, magneziu și vitamina C.
Potasiul, calciul și magneziul relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc trecerea sângelui prin organism. Vitamina C întărește vasele de sânge și ajută la absorbția oxidului nitric care relaxează vasele de sânge.
De asemenea, și germenii de broccoli pot reduce hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare. Aceștia ajută și la reducerea leziunilor arterelor, care pot afecta tensiunea arterială.
7. Fasole și linte
Fasolea și lintea sunt clasificare drept leguminoase. Acestea și alte leguminoase, precum mazărea, soia și năutul, sunt apreciate pentru conținutul ridicat de proteine și fibre. Conțin de asemenea și alte vitamine și minerale necesare pentru a îți menține organismul sănătos.
Fasolea și lintea au un conținut scăzut de sodiu, aproximativ 1,16 mg de sodiu pentru 100g, ceea ce este benefic pentru cei ce suferă de hipertensiune arterială. De asemenea, aceste conțin și potasiu, calciu și magneziu care scad tensiunea arterială.
Conținutul de fibre, acid folic și vitamina B6 și lipsa de colesterol susțin sănătatea inimii. Fibrele ajută la scăderea cantității de colesterol din sânge și scade riscul de dezvoltarea a bolilor de inimă.
Vitamina B6 previne acumularea homocisteinei, un aminoacid care în cantități mari poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.
8. Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de proteine, acizi grași nesaturați, vitamine și minerale care reduc factorii de risc de dezvoltare a mai multor boli printre care boli cardiovasculare, cancer și accident vascular cerebral.
Semințele de dovleac au un conținut ridicat de magneziu, 262 mg per 100g, adică 65% din doza zilnică recomandată, care ajută la scăderea și reglarea tensiunii arteriale.
Este de notat că acestea au și un număr mare de calorii și nu este recomandat consumul în exces. Este bine să adaugi o mână de semințe nesărate la preparate precum salate, sosuri, supe cremă sau pâine.
Sunt de asemenea și o sursă concentrată de arginină, un aminoacid necesare pentru producerea de oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmițător care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și îmbunătățirea circulației sângelui.
9. Ovăz
Ovăzul este bogat în fibre care sunt benefice pentru hipertensiunea arterială deoarece scad semnificativ tensiunea atunci când sunt adăugate la o dietă sănătoasă și echilibrată. Ovăzul are de asemenea un conținut scăzut de sodiu, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru un regim alimentar pentru hipertensiune.
Mai multe beneficii pot oferi tărâțele de ovăz deoarece sunt mai bogate în fibre, ceea ce pe lângă scăderea tensiunii arteriale pot ajuta și la reducerea nivelului de colesterol.
10. Citrice
Citricile precum lămâile, portocalele și grapefruitul, pot avea efecte puternice asupra scăderii tensiunii arteriale. Acestea au conținuturi ridicate de vitamine și minerale care pot ajuta sănătatea inimii.
Lămâia și portocale sunt printre cele mai răspândite citrice și unele dintre cele mai bune remedii pentru tensiunea crescută. Acestea ajută la relaxarea vaselor de sânge, astfel ajutând trecerea sângelui în organism și scăderea tensiunii arteriale.
Citricele conțin cantități mari de vitamina C, care acționează ca un antioxidant și elimină radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt atomi care au un electron desperecheat. Astfel, aceștia caută electronii pereche în corpul uman însă, în căutarea lor, pot distruge alte celule, proteine sau ADN-ul.
Printre bolile cauzate de radicalii liberi se numără și bolile cardiovasculare. Așadar cantitățile mari de vitamina C din citrice sunt benefice pentru scăderea riscului de a dezvolta boli ale inimii printre care și hipertensiunea arterială.
11. Rodie
Se crede că rodiile ajută la reducerea tensiunii arteriale prin reducerea nivelului hormonului peptidic angiotensină. Angiotensina joacă un rol important în creșterea tensiunii arteriale deoarece poate îngusta vasele de sânge.
De asemenea, angiotensina stimulează eliberarea de aldosteron, un hormon care facilitează retenția de sodiu, care duce la creșterea tensiunii arteriale.
Unele cercetări arată că consumul zilnic de suc de rodie poate scădea tensiunea arterială sistolică, adică numărul mai mare, cu aproape 5 mmHg, însă nu poate scădea tensiunea arterială diastolică, adică numărul mai mic.
12. Fructe de pădure
Fructele de pădure, în special afinele, sunt bogate în compuși naturali numiți flavonoide care ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge.
Flavonoidele ajută la reglarea activității celulare și luptă împotriva radicalilor liberi care pot distruge celulele, proteine și ADN.
Includerea alimentelor bogate în flavonoide într-o dietă pentru hipertensiune poate fi o modalitate eficientă pentru a ajuta la gestionarea acesteia. Cel puțin cinci subtipuri de flavonoide, precum antocianina găsită în fructele de pădure, au efect asupra scăderii tensiunii arteriale.
Antocianina este pigmentul care oferă afinilor, zmeurei, căpșunelor și murelor culorile lor vibrante. Acesta este un compus natural care ajuta la lărgirea pereților arterelor astfel facilitând fluxul sanguin.
13. Fructe în coajă lemnoasă
Consumul regulat de fructe în coajă lemnoasă precum nucile, fisticul, alunele de păđure și arahidele poate juca un rol cheie în gestionarea nivelurilor de colesterol, a hipertensiunii arteriale și a altor boli ale inimii.
Cu toate aceste, la fel ca și la semințele de dovleac, este bine de notat că majoritatea fructelor în coajă lemnoasă sunt bogate în calorii și grăsimi, așadar nu trebuie consumate în exces. Este recomandat să consumi între 15 - 35 g pe zi pentru a te bucura de beneficiile lor și a nu crea alte probleme.
Fisticul pare să aibă cel mai puternic efect asupra reducerii tensiunii arteriale. Acesta poate scădea atât tensiunea arterială sistolică cât și tensiunea arterială diastolică.
14. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc, în special cel fără grăsimi, poate fi o modalitate bună de a regla tensiunea arterială datorită faptului că este bogat în potasiu și calciu.
La fel ca și alte produse lactate pe care alegi să le consumi, este important să alegi varianta cu cele mai puține grăsimi, deoarece produsele lactate obținute din lapte integral au mai multe grăsimi saturate, iar acestea pot dăuna tensiunii.
Un alt lucru benefic pentru sănătate este proprietatea probiotică a iaurtului care îmbunătățește digestia și imunitatea.
15. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți și polifenoli care pot reduce tensiunea arterială. De asemenea deoarece reduce colesterolul aceasta este o gustare sănătoasă pentru inimă de care cei ce suferă de hipertensiune arterială se pot bucura.
Este important să fie consumată în cantități mici și conținutul de cacao să fie cel puțin 70%, iar ciocolata să nu aibă zahăr adăugat.
Conspect
Hipertensiunea arterială este o boală a inimii care afectează o mare parte din populația planetei însă nu mulți știu că pot să sufere sau chiar suferă de această condiție.
Hipertensiunea arterială se întâmplă atunci când arterele sunt îngustate din cauza grăsimii care s-a acumulat pe pereții acestora, iar sângele nu mai poate trece normal prin ele, acest lucru făcând inima să bată mai tare și să pompeze mai mult sânge.
Hipertensiunea poate apărea de la sine din cauza unui stil de viață nesănătos sau poate apărea ca simptom al unei alte afecțiuni precum boli ale rinichilor, probleme cu tiroida sau anumite tumori endocrine.
Din păcate, simptomele hipertensiunii arteriale nu apar decât atunci când boala este într-un stadiu avansat și poate pune viața pacientului în pericol. De aceea este important ca hipertensiunea să fie detectată devreme pentru a se putea începe tratamentul.
Pentru cei care suferă de hipertensiune arterială cât și pentru cei care vor să scadă riscul de apariție a acestei boli este recomandat un regim alimentar favorabil sănătății inimii, care să nu includă sare și grăsimi.
O dietă pentru hipertensiune arterială poate fi alcătuită din carne slabă, de preferat pești bogați în acizi grași omega-3, multe fructe și legume, în special legumele cu frunze verzi, semințe și cereale și fructe cu coajă lemnoasă, însă cu moderație. De asemenea poți include în dieta pentru hipertensiune și iaurt grecesc și produse lactate cu puține grăsimi și ciocolată neagră, cu un conținut de cacao de cel puțin 70% și fără zahăr.