Publicat: 26/09/2022

Fiecare dintre noi a băut ceai la un moment dat. Fie că îl bem în fiecare zi sau doar atunci când mergem în vizită la cineva, nu putem nega faptul că ceaiul face parte din viața tuturor oamenilor.

 

Toate tipurile de ceai provin de la aceeași plantă de ceai, Camellia Sinensis. Caracteristicile unice ale fiecărui soi de ceai sunt rezultatul metodei de procesare, a gradului de oxidare a frunzelor, a compoziției solului și ale tiparelor meteo locale.

 

Există o multitudine de soiuri, de la alb la verde, și de la verde la oolong. Toate aceste soiuri au cantități mari de substanțe care îmbunătățesc sănătatea organismului. Ceaiurile ajută la reducerea inflamației, la protejarea împotriva bolilor de inimă și a diabetului și de asemenea te pot ajuta și în lupta împotriva kilogramelor în plus.

 

Astfel cel puțin unul dintre următoarele 8 ceaiuri pentru slăbit nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Pentru a le face și mai gustoase, poți adăuga la ceaiuri suc de portocale sau de rodii proaspăt stors și le poți îndulci cu zahăr sau alți înlocuitori naturali.

 

 

 


 

 

 

1. Ceai Verde

 

ceai-verde-pentru-slabit

 

Ceaiul verde este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate datorită bogatului pachet nutrițional și antioxidant.

 

Ceaiul verde conține cofeină și un antioxidant numit catehină, ambii compuși putând accelera metabolismul. Catehina poate ajuta la descompunerea excesului de grăsime, și atât catehina cât și cofeina pot crește cantitatea de energie folosită de organism.

 

Compușii activi din ceaiul verde pot stimula efectele unor hormoni de ardere a grăsimilor precum norepinefrina. Principalul antioxidant din ceai, adică EGCG, poate ajuta la inhibarea enzimei care descompune acest hormon.

 

Astfel, când enzima este inhibată, cantitatea de norepinefrină crește, iar procesul de descompunere a grăsimilor este îmbunătățit.

 

 

 


 

 

 

2. Ceai Negru

 

ceai-negru-pentru-slabit

 

Ceaiul negru conține molecule cu proprietăți antioxidante care ar putea avea numeroase beneficii pentru sănătate și organism.

 

La fel ca și ceaiul verde, ceaiul negru conține cofeină, însă flavonoidele unice ale acestui soi de ceai sunt mai promițătoare pentru pierderea kilogramelor în plus.

 

Ceaiul negru este numit astfel deoarece frunzele plantei de ceai devin negre prin oxidare, iar acest lucru ajută la dezvoltarea de noi flavonoide. Flavonoidele găsite în ceaiul negru pot descompune grăsimile viscerale și pot inhiba obezitatea provocată de inflamație.

 

Dacă este băut între mese, ceaiul negru poate avea și un efect de suprimare a poftei de mâncare și ajută la evitarea gustărilor dintre mese, ceea ce contribuie la un nivel mai scăzut al caloriilor consumate.

 

 

 


 

 

 

3. Ceai Alb

 

ceai-alb-pentru-slabit

 

Frunzele și mugurii plantei de ceai sunt culese chiar înainte de a fi complet deschise și sunt acoperite cu un puf de culoare albă, de aici și numele.

 

Ceaiul alb este cel mai puțin procesat dintre ceaiul alb, ceaiul negru și ceaiul verde. Din acest motiv, acesta are cea mai mare cantitate de antioxidanți.

 

Ceaiul alb poate ajuta la stimularea organismului cu aproximativ 5% mai mult. Acest lucru poate ajuta la arderea a aproape 100 de calorii în plus pe zi.

 

Extractul de ceai alb poate de asemenea să stimuleze descompunerea grăsimilor și previne formarea de noi celule adipoase.

 

 

 


 

 

 

4. Ceai Matcha

 

ceai-matcha-pentru-slabit

Matcha este făcut din frunzele de ceai verde. Pentru acest soi de ceai, frunzele sunt acoperite până la sfârșitul procesului de creștere, evitând astfel lumina soarelui, ceea ce sporește beneficiile ceaiului.

 

Frunzele sunt apoi măcinate într-o pulbere ultrafină, ceea ce oferă mai multe beneficii față de ceaiul verde obișnuit. Ceaiul matcha tinde să aibă mai multe catehine, antioxidanți și conține toți nutrienții frunzei de ceai.

 

Consumul de ceai matcha poate crește rata de ardere a caloriilor, de la 8-10% la 35-43%. Așadar acest soi de ceai poate îmbunătăți rezistența la efort și procesul de ardere a grăsimilor.

 

De asemenea, deoarece conține o cantitate mare de fibre alimentare,  ceaiul matcha ajută la reducerea și reglarea nivelului de sânge din organism, care poate menține senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

 

 


 

 

 

5. Ceai Pu-erh

 

ceai-pu-erh-pentru-slabit

 

Acest tip de ceai este nativ districtului Yunnan din China. Ceea ce face acest ceai diferit față de celelalte soiuri cultivate din aceeași plantă este faptul că ceaiul pu-erh este fermentat, iar apoi trece printr-un alt proces numit post-fermentare.

 

Odată ce ceaiul este fermentat, frunzele sunt uscate la soare iar apoi maturate într-un mediu cu umiditate ridicată. Frunzele sunt adesea comprimate sub formă de disc sau cărămidă.

 

Ceaiul pu-erh poate ajuta la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

 

De asemenea, cofeină prezentă în acest ceai poate ajuta organismul să secrete anumiți hormoni care sunt responsabili de metabolizarea acizilor grași. Astfel, corpul poate folosi acești acizi grași drept energie în loc să îi stocheze sub formă de grăsime.

 

 

 


 

 

 

6. Ceai Yerba Mate

 

ceai-yerba-mate-pentru-slabit

 

Ceaiul yerba mate este un ceai din plante preparat din frunzele și crenguțele plantei Ilex Paraguariensis care este cultivată în America de Sud. Frunzele și crenguțele sunt de obicei uscate la foc, iar apoi înmuiate în apă fierbinte pentru a face ceaiul.

 

Yerba mate conține mulți nutrienți benefici pentru organism precum:

  • Xantine: Includ cofeina și teobromina care acționează ca stimulenți și cresc nivelurile de energie și îmbunătățesc concentrarea;
  • Derivați de acid cafeic: Acești compuși sunt principalii antioxidanți din ceaiul yerba mate;
  • Saponine: Au proprietăți antiinflamatorii și ajută la scăderea colesterolului;
  • Polifenoli: Sunt un grup mare de antioxidanți care reduc riscul de dezvoltare a multor boli.

 

Ceaiul yerba mate poate reduce apetitul și poate stimula metabolismul, ceea ce ajută la pierderea în greutate. De asemenea, poate scădea numărul celulelor adipoase și poate reduce cantitatea de grăsime pe care acestea le conțin.

 

 

 


 

 

 

7. Ceai Oolong

 

ceai-oolong-pentru-slabit

 

Ceaiul oolong este făcut din frunze de ceai semifermentate. La fel ca și celelalte tipuri de ceai, ceaiul oolong este bogat în cafeină, însă nu perturbă somnul.

 

Un alt beneficiu al ceaiului oolong este faptul că reduce pofta de mâncare prin menținerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel adecvat. Polifenolii prezenți în acest ceai ajută de asemenea la creșterea ratei metabolice, ceea ce promovează pierderea în greutate.

 

Polifenolii pot ajuta și la reducerea absorbției grăsimilor în organism și la scăderea nivelului de colesterol.

 

 

 


 

 

 

8. Ceai Rooibos

 

ceai-rooibos-pentru-slabit

 

Găsit doar în regiunea Cederberg din Africa de Sud, ceaiul rooibos a fost folosit timp de sute de ani pentru tratarea multor afecțiuni.

 

Ceaiul rooibos provine din arbustul Aspalathus Linearis, o plantă cu frunze lungi, asemănătoare unui ac. După ce este recoltat și uscat, rooibos este preparat într-o infuzie de culoare roșie, fără cofeină, numită și ceai roșu african sau ceai de tufiș roșu.

 

Fiind o băutură fără calorii și deoarece este dulce în mod natural, ceaiul rooibos poate fi un adaos pozitiv la o dietă pentru slăbit.

 

Aspalatina, un ingredient activ din ceaiul rooibos, poate ajuta la reducerea hormonilor de stres care pot cauza senzația de foame și la hormonilor care depozitează grăsimile în organism.

 

 

 


 

 

 

Conspect

 

Consumul de ceai și pierderea în greutate au fost tot timpul legate. Indiferent de ce tip alegi să consumi, ceaiul este o alternativă bună pentru băuturile îndulcite atunci când dorești să pierzi câteva kilograme.

 

Împreună cu o dietă sănătoasă și echilibrată și cu un stil de viață activ, oricare dintre cele 8 ceaiuri pentru slăbit te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus.

 

Fiind pline de antioxidanți, nutrienți și fibre alimentare, ceaiurile sunt o alegere bună pentru sănătatea organismului, indiferent dacă ții o dietă pentru slăbit sau doar le consumi de plăcere.